Kustovnice čínská (Lycium barbarum)
Co jsou bobule goji?
Goji jsou drobné červené plody plné antioxidantů a silných léčivých účinků. Nejenže skvěle ozvláštní váš talíř, ale jsou také lahodné a plné chuti.
Tyto bobule se často prodávají v prášku nebo sušené. Navíc se přidávají do mnoha doplňků stravy a džusových směsí.
V tomto článku se blíže podíváme na výživové hodnoty, přínosy a vedlejší účinky bobulí goji.

Všeobecně o bobulích goji
Bobule goji (Lycium barbarum), nazývané také vlčí bobule, pocházejí z Asie.
Jsou známé svou sladkou, mírně nakyslou chutí a zářivě červeným odstínem a v tradiční medicíně se používají již tisíce let. Říká se, že zpomalují příznaky stárnutí, udržují zdraví očí a posilují játra, ledviny a plíce (1).
Díky rostoucí popularitě se bobule goji často objevují i v doplňcích stravy a superpotravinových směsích vedle dalších druhů ovoce, bylin a extraktů.
Kromě toho se tyto bobule často vyskytují v sušené nebo práškové formě a přidávají se do různých receptů.
SHRNUTÍ
Bobule goji pocházejí z Asie a jsou známé svými léčivými účinky. Přidávají se do mnoha doplňků stravy a superpotravinových směsí.
Potenciální přínosy pro zdraví
Bobule goji jsou spojovány s několika potenciálními zdravotními přínosy.
Vysoce výživné
Jsou skvělým zdrojem živin, včetně vitaminů a minerálů. Stačí 5 polévkových lžic (28 g) sušených bobulí goji:
98
Bílkoviny: 4 gramy
Tuk: 0,1 gramu
Sacharidy: 21,6 gramů
Vláknina: 3,6 gramů
Cukr: 21,8 gramů
Železo: 11 % denní hodnoty (DV)
Vitamin A: 501 % DV
Vitamin C: 15 % DV
Jak vidíte, i malá porce tohoto ovoce je plná vlákniny, železa a vitaminů A a C.
Železo je nezbytný minerál, který se podílí na přenosu kyslíku a tvorbě zdravých červených krvinek. Mezitím oba vitaminy A a C hrají ústřední roli v imunitních funkcích a působí v těle jako antioxidanty (2).
Antioxidanty jsou sloučeniny, které pomáhají neutralizovat škodlivé molekuly zvané volné radikály a zabraňují tak poškození buněk.
Jedna studie na zkumavkách totiž zjistila, že ošetření buněk extraktem z goji významně zvýšilo hladinu antioxidantů a snížilo několik markerů oxidačního stresu.
Výzkum naznačuje, že zvýšení příjmu antioxidantů snižuje zánět a chrání před chronickými onemocněními, jako je rakovina, srdeční choroby a cukrovka (3).
Podporuje imunitní funkce
Bobule goji se v tradiční medicíně již dlouho používají k odvrácení nemocí a infekcí a přirozenému posílení imunity.
Podle třicetidenní studie provedené na 60 starších dospělých osobách zvýšilo pití 4 uncí (120 ml) šťávy z plodů goji denně hladinu imunitních buněk a zlepšilo celkový pocit pohody.
V tříměsíční studii na 150 starších dospělých osobách zlepšily doplňky stravy s goji bobulemi imunitní funkce v reakci na vakcínu proti chřipce.
Výzkumy na zvířatech tyto výsledky v oblasti imunitního zdraví podporují (4).
Přesto jsou zapotřebí další studie.
Podporuje zdraví očí
Slibný výzkum naznačuje, že bobule goji mohou zlepšit zdraví očí a chránit před poruchami, jako je makulární degenerace, progresivní oční onemocnění, které může vést ke ztrátě zraku.
Devadesátidenní studie na 150 starších dospělých osobách zjistila, že užívání bobulí goji zvýšilo hladinu antioxidantů v krvi, zabránilo hypopigmentaci makuly (centrální oblasti sítnice) a pomohlo zmírnit tukové bílkovinné usazeniny pod sítnicí.
Podobně studie na 114 lidech s časnou makulární degenerací ukázala, že každodenní doplňky s bobulemi goji zlepšily hustotu makulárního pigmentu, což může chránit před progresí makulární degenerace (5).
Bobule goji jsou také plné antioxidantů, jako je zeaxanthin, které pomáhají chránit čočky a sítnici před poškozením.
SHRNUTÍ
Bobule goji jsou nabité důležitými živinami a antioxidanty. Navíc mohou podporovat funkci imunitního systému a zdravý zrak.

Potenciální nevýhody
Většina zdravých dospělých si může bobule goji dopřát s mírou jako součást vyvážené stravy.
Tyto bobule však mohou ve vzácných případech vyvolat alergickou reakci, zejména u jedinců, kteří jsou alergičtí na jiné ovoce (6).
Kromě toho mohou bobule goji interagovat s některými léky, včetně léků na ředění krve a léků na cukrovku nebo vysoký krevní tlak.
Navíc byste měli být opatrní, pokud jste těhotní, protože obsahují betain, sloučeninu, která může poškodit zdraví plodu. Je zapotřebí dalšího výzkumu, aby se zjistilo, zda jsou bobule goji v těhotenství bezpečné (7).
Pokud užíváte léky nebo máte základní zdravotní potíže, možná byste se měli před zařazením bobulí goji do jídelníčku poradit se svým lékařem.
SHRNUTÍ
Bobule goji mohou interagovat s některými léky a u některých lidí vyvolat alergickou reakci. Další studie by měly vyhodnotit, zda jsou tyto plody bezpečné během těhotenství.
Jak přidat bobule goji do jídelníčku
Bobule goji jsou běžně dostupné v sušené formě.
Lze je snadno nahradit jiným sušeným ovocem v cereáliích, jogurtu, směsi na cestu a müsli. Můžete je také přidat do pečiva, jako jsou sušenky, muffiny, koláčky a chléb.
Chcete-li je změkčit a rehydratovat, zkuste sušené bobule goji na několik minut namočit. Rehydratované bobule goji se skvěle hodí do sals, koktejlů, polévek a smažených pokrmů.
A konečně, prášek z bobulí goji a směsi šťáv lze přimíchat do mnoha nápojů, koktejlů a smoothies.
SHRNUTÍ
Bobule goji jsou k dostání sušené, v prášku a v různých šťávách. Můžete si je vychutnat jako polevu na sladkých pokrmech nebo je přimíchat do pečiva, koktejlů a dalších pokrmů.
Závěr
Bobule goji jsou známé svým zářivým odstínem a jedinečnou nakyslou chutí.
Kromě obsahu vitamínů, minerálů a antioxidantů mohou tyto bobule podporovat funkci imunitního systému a zdraví očí.
Jsou dostupné v několika formách a lze je přidávat do mnoha receptů.
Pokud jste těhotná, užíváte léky nebo máte nějaké základní zdravotní potíže, poraďte se před konzumací bobulí goji se svým lékařem.